Bogata povijest te kulturna materijalna i nematerijalna baština doprinose razvoju ovog malog središta u Istri kojeg godišnje posjeti preko 60 tisuća posjetitelja s ostvarenih 70.000 noćenja. Znamenitosti gradića su kaštel Morosini Grimani, renesansni trg s ložom, crkve i ocrtane freske. Njihovom valorizacijom kao i stvaranjem dodatnih sadržaja u destinaciji, razvija se ukupan turistički razvoj, kao i razvoj posebnih oblika turizma.

Ulaganjem u stvaranje dodatne turističke ponude nastoji se razvijati kulturni, povijesni, vjerski i ruralni turizam temeljen na tradicijskim i autentičnim elementima lokalnog graditeljstva i očuvanju kulturne baštine, eno i gastro turizam, aktivni odmor u prirodi, te stvaranje centara cjelogodišnjeg planinskog i sportskog turizma, biciklističkih i pješačkih staza, tematskih ruta, suvremeno opremljenih kongresnih centara i centara za posjetitelje.

Općina Svetvinčenat oživljava turističku ponudu i kroz razne manifestacije koje se održavaju u atraktivnim povijesnim lokacijama čime se promovira tradicija, kultura, običaji i gastronomija Istre. Na glavnom trgu održava se već tradicionalni Festival plesa i neverbalnog kazališta, Festival sira, Srednjovjekovni festival, Mrkat istrijanskega dela odnosno izložba starih istarskih zanata i suvenira, zatim predstave u izvedbi Istra inspirit-a, Izbor najkoze, Fešta mladega vina… U Svetvinčentu umjetnička skupina „Šikuti machine“ priređuje česte izložbe, koncerte, predstave i preformance.

Općina Svetvinčenat je proširila turističku ponudu uvođenjem takozvanih turističkih vjenčanja koja se mogu održati u jednoj od crkvi u Svetvinčentu. Na području općine Svetvinčenat postoje mogućnosti za biciklizam, pješačenje, trekking i lov tijekom cijele godine. Na stranici turističke zajednice postoji mapa cijele bike staze koja se proteže šumama općine.

Jedan od razvojnih projekata koje Općina Svetvinčenat provodi je planiranje i razvoj turistističko-stambene zone Mandule čija se lokacija nalazi na samom ulazu u mjesto Svetvinčenat. Uključivanjem te iste zone u difuzni hotel, ponuda sportskih sadržaja nastoji se proširiti sadržajima poput nogometnog, odbojkaškog i teniskog terena, wellness centra i bazena.

Mandule i difuzni hotel

Starogradska jezgra Svetvinčenta u središtu s kaštelom Morosini-Grimani ima sve uvjete da postane dislocirani hotel. Trenutno postoji 11 iznajmljivača različito kategoriziranog privatnog smještaja i na taj način svaki gost može odabrati koju kategoriju smještaja želi.

Sama recepcija nalazila bi se u sklopu Info punkta, prostorije koja je obnovljena sredstvima iz EU fondova u sklopu projekta REVITAS.

U sklopu projekta za razvoj difuznog hotela, osmislio se i koncept razvoja projekta „Mandule“ koji počiva na temeljnim obilježjima povijesti, kulture, arhitekture, jezika i gastronomije ovog kraja. Koristeći autohtone elemente Istarskog podneblja ideja je da se stvori potpuno integrirani projekt koji će vizualno i funkcionalno uklopiti u područje Općine.

Projekt je smješten u kontakt-zoni Savičente. Pružajući mnogobrojne jedinstvene doživljaje ruralne Istre, projekt će gostima nuditi usluge luksuznih smještajnih kapaciteta sa 4 zvjezdice i opsežni wellness centar s beauty i medicinskim programom.

Život u komercijalnom dijelu i javnim površinama davati će obiteljski market, suvenirnica, različiti boutici, galerije, lounge barovi. Prostor u neposrednoj blizini biti će namijenjen raznim sportskim sadržajima kao što su teniski tereni, manja sportska dvorana sa fitness centrom, teretana na otvorenom…

Manji konferencijski centar i poliklinika biti će potpuno integrirani u projekt i usko povezani uz hotel kako bi gosti / pacijenti mogli uživati u cjelokupnoj ponudi.

Stvaranje cjelokupnog kompleksa revitaliziralo bi jezgru Svetvinčenta kroz cijelu godinu, potaknulo održivi razvoj, uključilo lokalnu zajednicu u stvaranje prepoznatljivosti po autentičnim proizvodima, povećalo ekonomsku moć i zadovoljstvo mještana, potaknulo valorizaciju kulturnog naslijeđa u svrhu stvaranja dodatne turističke ponude te razvijanje destinacije kao atraktivne lokacije za daljnje investiranje.