U Smoljancima nedaleko od Svetvinčenta u Istri svečano je otvoren u ponedjeljak 15. lipnja 2015. počasni konzulat Švicarske konfederacije nadležan za Istru i Primorsko-goransku županiju. Iako najmanji od 180 počasnih konzulata Švicarske Konfederacije u svijetu strateški je izabran i brinut će o švicarskim državljanima koji žive na tim prostorima, odnosno švicarskim turistima, kada se za to pokaže potreba. Održavat će vezu između lokalnih i državnih tijela, lokalne švicarske zajednice i vezu sa švicarskim gospodarstvom. Bit će podrška Švicarcima u rješavanju njihovih predmeta.

Tako o svojoj novoj zadaći govori nova počasna konzulica Draženka Moll, vlasnica Stancije 1904. impozantnog zdanja ruralnog turizma, proglašenog najboljim hrvatskim ambasadorom pristupačnog turizma u Europi, odnosno Europskom destinacijom izvrsnosti 2013 g.
-Veze između Hrvatske i Švicarske bliske su i prijateljske. Švicarska je oduvijek podupirala Hrvatsku, a posebno na njenom putu do neovisnosti. Članstvo u Europskoj Uniji učinilo ju je još zanimljivijim švicarskim partnerom. Zbog toga smo odlučili unaprijediti tu suradnju. A ona se prije svega temelji na dobrim međuljudskim odnosima, rekao je švicarski veleposlanik u RH Stefan Estermann.

U Švicarskoj živi jaka i vrlo živa hrvatska zajednica, koja broji oko 30 000 ljudi, a u Hrvatskoj jedna malo manja, ali isto tako aktivna švicarska zajednica.

Turizam je još jedan faktor koji veže dvije zemlje. Samo prošle godine 200 000 švicarskih turista posjetilo je Hrvatsku. Većina Istru i Primorsko goransku županiju. Švicarski turisti traže kvalitetu, a ovdje je zasigurno mogu pronaći. Ova Stancija je najbolji primjer.
Estermann je naglasio da se veseli suradnji s novom počasnom konzulicom i zamolio sve prisutne da joj budu podrška u obavljanju njezine nove zadaće. Draženka Moll je obećala da će pošteno i iskreno odraditi četverogodišnji mandat u najboljoj vjeri i namjeri.

Hrvatska više nema samo najmanji grad na svijetu (Hum), od sada ima i najmanji konzulat na svijetu, u Smoljancima,  rekao je istarski župan Valter Flego.

Predsjednik skupštine Primorsko-goranske županije Erik Fabijanić naglasio kako je Švicarska, odlučivši da u Smoljancima otvori konzulat, došla u kraj koji je multikulturalan i višejezičan. – S ponosom možemo reći da smo i mi Švicarska u malom.

Damir Sirotić iz Hrvatske gospodarska komore u  Puli govorio je o vrijednostima koje će ovome kraju donijeti otvorenje konzulata. Prije svega u povezivanju gospodarstava dviju država, u stvaranju novih mostova i novih prilika za sve one koji žele surađivati. – Svi oni koji znaju gospođu Moll sigurni su da će ispunjavati svoju novu dužnost na najbolji način, a oni koji je nisu imali prigode upoznati, neka posjete raj u Smoljancima i vide koliko je pridonijela da se u središnjoj Istri, u jednom malom mjestu, razviju  potencijali koji nikada nisu postojali.

Svečani čin otvorenja konzulata Švicarske Konfederacije za istarsku i primorsko goransku županiju u Smoljancima blagoslovio je župnik Darko Zgrabljić iz Župe u Svetvinčentu.

– Diplomacija i diplomati su posebni ljudi. Ne oni s umjetnim osmjehom, nego ljudi koji imaju otvoreno srce. Njih bi trebalo pomno birati, jer diplomati su oni koji u nečije ime dolaze, nekoga predstavljaju, a nije svejedno tko te predstavlja. Zato mi je drago vidjeti one koji svoju zadaću ispunjavaju otvorena srca, a njihova najvažnija zadaća je povezivanje ljudi.

Draženka Moll upravo to čini već godinama. Novoimenovana počasna konzulica  oduvijek je imala lijepe kontakte sa švicarskim veleposlanstvom u Zagrebu i svim dosadašnjim veleposlanicima. Kontinuirano su si obostrano pomagali gdje god je zatrebalo, pa nije iznenađujuće da ju je za počasnu konzulicu Švicarske Konfederacije predložio bivši švicarski veleposlanik u Hrvatskoj, sada veleposlanik u Sofiji, u Bugarskoj, g. Denis Knobel. Draženka Moll godinama je živjela u Švicarskoj i bila vrlo aktivna u hrvatskoj zajednici. 1998. sa suprugom se odlučila vratiti u domovinu. U Smoljancima je pronašla svoj dom. Ovu je nominaciju prihvatila jer će, kaže, oni kojima to treba uz konzularnu pomoć dobiti krevet, koru kruha i čašu vina. – Ovdje nitko neće ostati pred vratima, naglasila je Moll.

I tako će mjesto koje nazivaju ambasadorom istarskog turizma iduće 4 godine voditi počasna konzulica Draženka Moll, koja svojim primjerom najbolje pokazuje da povratak u domovinu može biti povratak u raj.

Izvor: http://narada-holding.com/stancija2/svicarski-konzulat/