Rural design

Projekt je kandidiran na program prekogranične suradnje IPA SI-HR 2007-2013., a partneri na projektu su Grad Vodnjan (vodeći partner), Općina Svetvinčenat, Općina Sv. Lovreč, Općina Cerknica (SLO), Općina Metlika (SLO). Vrijednost ovog projekta za Općinu Svetvinčenat je 74.100,00 EUR.

Ciljevi projekta:

  • Osigurati dizanje kvalitete urbanog i ruralnog prostora
    Neodgovarajuće koncipiranje i upravljanje tog prostora ima za posljedicu da se javni prostori upotrebljavaju za interese privatnika i ne javnosti, vizualna kvaliteta je degradirana, smanjuje se tržna vrijednost i želja za boravkom u tom kraju, kulturna i prirodna baština nije usklađena s planovima, snižavanje životnog standarda.
  • Metodologija učinkovitog upravljanja vizualnim izgledom urbanog i ruralnog prostora koje omogućava regionalno povezivanje i jedinstven pristup do javnosti.

Rezultati projekta:

Replike povijesne opreme koje se planiraju nabaviti i postaviti u Svetvinčentu, u smislu pilot projekta vizualizacije Svetvinčenta, izvrsno su usklađene sa planiranim razvojem mjesta i brendiranjem Svetvinčenta kao povijesnog kulturnog gradića, sa bogatom povješću, poznatom po mnogobrojnim kulturno-umjetničkim programima (poput Srednjovjekovnog festivala). Pilot projekt vizualizacije sa postavljanjem replika povijesnih sprava, doprinosi ostvarenju cilja podizanja kvalitete ruralnog prostora, jer na jedan kreativan način oplemenjuje Svetvinčenat, te podiže vrijednost i atraktivnost već postojećih objekata kulturne baštine, poput Kaštela Morosini-Grimani i naglašava lokalni identitet. U metodologiji i izradi elaborata vizualizacije će se sve uzeti u obzir, pa će se sukladno tome i izvršiti pilot projekt vizualizacije mjesta i kulturne baštine, a sve kako bi se ispunili ciljevi projekta.

Boje, mirisi i okusi Savičente II

Projekt Boje, mirisi i okusi Savičente II zamišljen je kao nastavak na projekt Boje, mirisi i okusi Savičente I iz 2008. godine koji je sufinanciran je od strane Ministarstva turizma kada se uredilo 32 km biciklističke staze na području Općine Svetvinčenat zajedno s četiri tematska odmorišta diljem iste staze.

S općim ciljem razvoja ruralnog područja, zadržavanja lokalnog stanovništva u ruralnom prostoru kroz otvaranje novih radnih mjesta, cjelogodišnji turizam, gospodarski rast i razvoj te posebno turistički razvoj Općine Svetvinčenat kao bike destinacije, osmišljene su aktivnosti koje čine ovaj projekt. S višim ciljem razvoja Svetvinčenta kao bike destinacije, želi se urediti prostor javne namjene koji je nekada služio kao škola u najvećem selu u Svevinčentu. Riječ je o selu Režanci koje se nalazi unutar postojeće biciklističke staze, a ujedno i sjedište renomiranog biciklističkog kluba AXA. Zgrada škole i geografski se pozicionirala u centru područja Općine te se uz nju veže duga povijest.

Naime, zgrada je u potpunosti neiskorištena te vapi za obnovom koja će se postići kroz projektne aktivnosti te namjeniti je u svrhu turističke infrastrukture. Oslovljena kao Bike centar, pružala bi sve ono što je potrebno aktivnom turistu, posjetitelju, mještanu i rekretivcu, a vezano uz aktivni odmor, trekking i biciklizam.
Aktivnost unutar samog projekta također je revitalizacija starog puta (dalje u tekstu: Reški put, kako su ga stari mještani nazivali) koji je nekada služio kao glavni put koji spaja selo Režance sa Svetvinčentom, a između ostalog i u prilikama prenošenja pokojnika na groblje u Svetvinčenat. U skladu s time osmislila bi se tematska odmorišta koja bi na neki način oživljavala legende i priče koje se vežu za Reški put.
U narednoj fazi, osim Bike centra u prizemlju zgrade, namjerava se urediti teretana, bike&bed smještaj te mali ugostiteljski objekt koji bi time upotpunili namjenu cjelokupne zgrade i projektom stavili javni sadržaj u funkciju.
Na jednom od punktova planira se postaviti trim staza i teretana na otvorenom, a u dijelu staze „Reški put“ zamišljen je adrenalinski bike park koji zbog prirodnog okruženja ima sve preduvjete za park dostupan posjetiteljima svih dobi.

Kartu postojeće bike staze možete preuzeti u nastavku: karta-bike staza

Projekt dovršetka obnove i uređenja Kaštela Morosini-Grimani

Projekt obnove, ali prvenstveno njegove namjene i stavljanje u funkciju kaštel Morosini Grimani u Svetvinčentu, jedan je od strateški najvažnijih projekata za Općinu Svetvinčenat u budućem razdoblju. Na tom projektu radi se posljednih 15-ak godina, a trenutno je posrijedi završna faza uređenja kaštela.

Nakon što su radovi na sanaciji i obnovi zidina i kula dovšeni, a neki prostori i dobili svoju namjenu financiranjem iz europskih fondova (poput kvadratne kule koja služi kao izložbeni prostor i vidikovac te dio palače, odnosno prizemlje, koje je uređeno kao info punkt), slijedi preostali dio – obnova i uređenje palače kaštela Morosini Grimani.

Kao pokretač razvoja turističkog i gospodarskog rasta, od iznimne je važnosti njegova namjena koja je u cijelosti zamišljena s ciljem da obogati turističku ponudu unutrašnje Istre te da samim time postane još veća turistička atrakcija.

Više o projektu pročitajte u slijedećem dokumentu: Dovršetak obnove palače kaštela

Osmišljavanje difuznog hotela i turističko-stambene zone „Mandule“

Vodeći se Master planom razvoja turizma te Strategijom razvoja turizma, model upravljanja turističkom destinacijom Općine Svetvinčenat usmjeren je na umrežavanje postojeće ponude i širenje dodatne u smislu kreiranja difuznog hotela.

Postojeća autentičnost i šarm povijesnog gradića te bogata materijalna i nematerijalna kulturna baština doprinose atraktivnosti, originalnosti i posebnosti ovog projekta, a zajedničkim nastupom na tržištu, ujedinili bi se iznajmljivači privatnog smještaja, ugostitelji, obrtnici, te ostali lokalni proizvođači zainteresirani za ponudu dodatnih sadržaja u sklopu hotela.

Starogradska jezgra Svetvinčenta u središtu s kaštelom Morosini-Grimani ima sve uvjete da postane dislocirani hotel. Trenutno postoji 11 iznajmljivača različito kategoriziranog privatnog smještaja i na taj način svaki gost može odabrati koju kategoriju smještaja želi.

Sama recepcija nalazila bi se u sklopu Info punkta, prostorije koja je obnovljena sredstvima iz EU fondova u sklopu projekta REVITAS.

Više o samom projektu potražite u nastavku: MANDULE – DIFUZNI HOTEL

Srednjovjekovni festival u Svetvinčentu

Bogato kulturno naslijeđe i slikovita povijesna jezgra Svetvinčenta savršena su kulisa za kreiranje manifestacije koja oživljava srednjovjekovno doba i slikovito prikazuje ondašnji život, kulturu i običaje.

Srednjovjekovni kaštel Morosini-Grimani i renesansni trg sa ložom su glavno poprište odvijanja programa festivala, koji je namijenjen za mlađu i stariju populaciju te obitelji s djecom.

Tijekom tri dana trajanja festivala sudjelovati će stotinjak kostimiranih učesnika – plemića, uličnih zabavljača, vitezova, streličara, konjanika i srednjovjekovnih dama koji će stvarati poseban doživljaj putovanja kroz vrijeme za sve posjetitelje. Viteški tabor, viteški dvoboji, zloglasna crkvena inkvizicija, noćne opsade katapultima i vatrenim kuglama mali su dio onoga što posjetitelje očekuje na Srednjovjekovnom festivalu u Svetvinčentu.

Opis projekta Srednjovjekovnog festivala za 2014. godinu pročitajte u slijedećem dokumentu: Srednjovjekovni festival-2014

Projekt “Grimanijev tron”

U svrhu doprinosa očuvanju kulturne, povijesne i tradicijske baštine kraja kao i širenja turističke ponude, osmišljen je projekt uređenja i stavljanja javnog sadržaja u turističku funkciju. Projektom je obuhvaćeno uređenje prostorije unutar palače svetvinčentskog kaštela Morosini-Grimani. Osnovna namjena uređene prostorije je u vidu organizacije izložbi, prezentacije autohtonih poroizvoda i kreativnih radionica za posjetitelje.

Stvaranjem adekvatnog prostora otvara se mogućnost održavanja poslovnih sastanaka, team building-a i konferencija u autentičnom i tematskom štihu za domaće i inozemne subjekte, zatim prezentacije i izložbe predmeta iz srednjeg vijeka i renesanse (replika oklopa, mačeva, štitova i opreme vojnika koji su nekada branili kaštel, zbirke starog oružja, izložbu starih slika s motivima povijesnih znamenitosti u Svetvinčentu), prezentacije vrhunskih autohtonih proizvoda s područja cijele regije (CII – Centar Istarske Izvrsnosti) te održavanje poučnih i kreativnih radionica na temu freskoslikarstva, tradicionalnih srednjovjekovnih i renesansnih jela te sličnih zanimljivosti koje bi obogatile turističku ponudu posjetiteljima, posebice privukla obitelji s djecom te stariju populaciju u pred i posezoni.

Više informacija o samom projektu “Grimanijev tron” potražite u nastavku: Grimanijev tron

Europska destinacija izvrsnosti (EDEN) 2012./2013.

EDEN je izbor nacionalnog odredišta izvrsnosti u sklopu projekta Europske destinacije izvrsnosti EDEN 2012./2013. u sklopu kojeg se ocjenjivalo 9 hrvatskih odredišta. Izbor i ocjenjivanje provodilo je povjerenstvo, čiji su članovi bili djelatnici Hrvatske turističke zajednice, Ministarstva turizma te Hrvatske udruge paraplegičara i tetraplegičara.

Ruralni turizam Stancija 1904 iz Općine Svetvinčenat proglašena je Europskom destinacijom izvrsnosti (EDEN) 2012./2013., čija je ovogodišnja tema „Pristupačni turizam“, dok su za četiri pratitelja izabrani grad Daruvar, Terme Jezerčica, grad Varaždin i Terme Tuhelj.

„Pristupačni turizam“ podrazumijeva turizam dostupan svima i turističke usluge dostupne osobama s invaliditetom, osobama starije životne dobi i obiteljima s malom djecom.

Povjerenstvo je kod ocjenjivanja za destinaciju izvrsnosti ocjenjivalo Ruralni turizam Stanciju 1904 te mjesto Svetvinčenat kao destinaciju koja razvija turističku ponudu na način da bude dostupna svim osobama, bez obzira na fizička ograničenja, invaliditet ili godine.

Više u nastavku: EDEN