EU PROJEKT

EUROPE FOR CITIZENS – OPĆINA SVETVINČENAT– 2017. godina

EUROPE FOR CITIZENS

Jadranska međugeneracijska rasprava za suočavanje s euroskepticizmom / Adriatic intergenerational debate to face Eurocepticism”

INFORMATION TEMPLATE

The project « Adriatic intergenerational debate to face Eurocepticism » was funded with the support of the European Union under the Programme “Europe for Citizens”

Applicable to the Strand 2 – Measure 2.1 “Town-Twinning”

Participation: The project involved 210 citizens, notably 105 participants from the city of Svetvnčenat (Croatia),

105 participants from the city of Gradara (Italy).

Location/ Dates: The event took place in Svetvinčenat (Svetvinčenat, Croatia), from 11/05/2018  to 13/05/2018
Short description:

The day of  11/05/2018  was dedicated to arrival of participants, their gathering and their accommodation. On Friday,the arrival of participants was  at 4 pm, at the square of Svetvinčenat. The participants of Gradara were welcomed at the square, and after a institutional greetings all participants went to a joint dinner. After a joint dinner,  “Historical Association Kaštel od Svetvinčenat” held a medieval performance of knights fighting at the Morosini – Grimani castle. This was also opportunity to guest from Gradara to enjoy a night walk through through the castle by the walls of castle.

The day of  12/05/2018   was dedicated to the main part of Twinning project. The first part of the day was dedicated to the debate against Euroscepticism. Before that Mayors of both Municipalities, Svetvinčenat and Gradara,  salute their citizens, and gave a appropriate speech to the important day for both the municipalities and  their citizens and the influence to cooperation that already exist between these two municipalities. After that started a debate against Euroscepticism. Also on the discussion we debate on the future of Europe, and on the theme of young and them possibility. The debate was in the relaxed atmosphere and the participants express and exchange their opinion about being a part of European Union. The participants from Croatia share their positive experience of being a part, not only from the day that is become a member, but also the period before, where was a lot of possibility to apply to several EU bunds. Italian participants also shared their positive experience, and they gave the note on young  that have much possibility in educational mobility, touristic and social. Participants agreed that in this period to young is easier to study all around the Europe, it easier to travel, to find a job, that Europe is a big country of knowledge with big opportunity, equally for everyone.

This part of debate, was followed by the presentation of the common souvenir, which was created from this program. The common souvenir is a Chocolate box with pralines in the form of a cannon called „Bombarda“ that is the oldest Venetian weapon, which examples were found in both municipalities. After that, it was signed a Town Twinning agreement.

The second part of debate was located on the wooden castle San.Michael, theme park near by Svetvinčenat, where was organized a fair for the agricultural and manufacture producers of both municipalities. That part of debate was dedicated to small agricultural producers, on this way they had an opportunity to present their product but they also discussed about their experience in European Union, which are the benefit of presenting them product on a market that include more than 500 million inhabitants. All the possibilities, and all the problems that they as small producers confront each day.

The day of 13/05/2018 was dedicated to cultural heritage in the municipality of Svetvinčenat. The participants visited the sights of Svetvincenat, Morosini – Grimani Castle, the churches that are within the place and the museum of weapons, where is also located and preserved Bombarda from Svetvinčenat. After this, followed the institutional greetings of the municipality and the return of Italian participants at home.

info_template_en

EUROPE FOR CITIZENS

EUROPE FOR CITIZENS

Projekt « Jadranska međugeneracijska rasprava koja za suočava s euroskepticizmom» je financiran uz podršku Europske unije kroz program “Europa za građane”

Primjenjivo na Cjelina 2.1  Mjera bratimljenj gradova

Mjesto održavanja: Svetvinčenat

Vrijeme održavanja: 11/05/2018 – 13. 05. 2018.

Organizator: Općina Svetvinčenat

Partneri: Općina Gradara

Sudjelovanje : Projekt je uključio  210 građana, poglavito 105 sudionika iz grada  Svetvinčenat (Hrvatska), 105 sudionika iz grada Gradara (Italija)

Kratki opis:

U loži, na najljepšoj renesansnoj placi u Istri, 12. svibnja 2018., svečano je potpisan Sporazum o bratimljenju između Općine Svetvinčenat i talijanske Općine Gradara.

Sporazum o bratimljenju dviju općina potpisali su načelnici Dalibor Macan i Filippo Gasperi, koji su prilikom potpisivanja naglasili spremnost i otvorenost za produbljivanje već započete suradnje. Sporazum je potpisan u ime slobode, demokracije, mira, ljudskih prava i zajedništva, a s ciljem ostvarivanja prijateljskog odnosa između lokalnih vlasti i građana obiju općina temeljenih na kulturnoj, povijesnoj, društvenoj i gospodarskoj suradnji. Ovaj potpisani sporazum osim zajedničke suradnje kao cilj ima i poboljšanje razvoja lokalnih zajednica te dobrobit zajednica i građana dviju općina.

Ovaj svečan i značajan trenutak za obje općine, kruna je dosadašnje suradnje koja traje od 2016. godine. Bratimljenje dviju općina rezultat je uspješno kandidiranog projekta na fondove EU, na program Europe for Citizen – Town Twining. Projekt – „Adriatic intergenerational debate to face Euroscepticism“ uspješno je kandidiran na drugi poziv u 2017. godini, te su u sklopu njega odobrena sredstva u iznosu od 16.500,00 €.

Kulturna baština, povijest, turizam, čvrste su poveznice na temelju kojih je započela suradnja dviju općina; na jednoj strani Jadrana Svetvinčenat sa svojim dominantnim kaštelom Morosini-Grimani oko kojeg uspješno grade svoju turističku priču, a s druge strane Jadrana Gradara, gradić-kaštel, koji je ove godine osvojio titulu „Borgo dei Borghi 2018“, odnosno najljepšeg malog gradića s utvrdama u Italiji za 2018. godinu. Obje sredine imaju svoje povijesne udruge i održavaju manifestacije povijesnog tipa, kao što je Srednjovjekovni festival u Svetvinčentu te „Assedio al Castello“ u Gradari.

Gosti iz Italije, njih više od 160, čije je gostovanje trajalo 3 dana, od 11. – 13. svibnja, bili su smješteni u kućama za odmor na području općine.

Prvog dana, gosti iz Italije dočekani su na renesansnoj placi, nakon čega je uslijedila zajednička večera gostiju i domaćina, a nakon večere Povijesna udruga Kaštel održala je srednjovjekovnu predstavu viteških borbi u kaštelu Morosini – Grimani.

Na svečanosti u Svetvinčentu okupili su se predstavnici općina, udruga, sportskih kolektiva, škola i vrtića, OPG-ova i drugih proizvođača iz dviju općina. Okupljene je, osim načelnika Svetvinčenta i Gradare, pozdravio i Draženko Janjušević, predstojnik Ureda državne uprave u Istarskoj županiji, a među gostima bili su i gradonačelnik Munggenstruma u Njemačkoj, grada koji je također pobratimljen s Općinom Gradarom, te Davor Bernardić , predsjednik SDP-a i saborski zastupnik.

Prilikom prigodnih govora, načelnici Dalibor Macan i Filippo Gasperi naznačili su koliko je ovo potpisivanje povelje značajno za ljude iz obiju Općina, na ekonomskom i gospodarskom području, a prije svega u ostvarivanju međusobnih prijateljskih odnosa. Održana je i konferencija o utjecajima Europske Unije na svakodnevni život njezinih građana, o čemu su govorili Igor Macan, Voditelj razvojnih programa i projekata općine Svetvinčenat, koji se u svom govoru osvrnuo na sve mogućnosti i prilike koje je Svetvinčenat iskoristio od ulaska u Europsku Uniju, pritom dajući naglasak na mnogobrojne projekte koje je općina realizirala u razdoblju od kada je postala punopravna članica Europske Unije, ali i na one projekte koji su bili realizirani u pretpristupnoj fazi, dok je Hrvatska još bila u pregovorima za ulazak u Europsku Uniju. Od strane općine Gradara na ovu temu govorio je Federico Mammarella, gradski vijećnik općine Gradara koji je odgovoran za politiku mladih i međunarodnu suradnju. On se u svom govoru prije svega osvrnuo na mogućnosti koje Europska Unija pruža mladima, ponajviše kroz studentske razmjene, te kako je jedan od najvećih benefita za mlade je da se u svakom gradu mogu osjećati kao slobodni i punopravni građani. Oba govornika istaknula su važnost povezivanja i zajedničkih projekata za dobrobit zajednice i svih europskih građana te mogućnosti i koristi EU fondova koji malim lokalnim zajednicama poput Svetvinčenta i Gradare omogućavaju veće i značajnije kapitalne investicije.

Nakon svečanosti potpisivanja povelje, načelnici su predstavili i zajednički suvenir koji je za ovu svečanu prigodu izrađen. Predstavljena je čokoladna kutija s pralinama u obliku bombarde. Mletačka bombarda je model topa te predstavlja najstariji poznati primjerak mletačke artiljerije, primjerci koje su pronađeni u obije općine. Bombarda pronađena u Svetvinčentu nalazi se u Zbirki oružja Ferlin, dok se bombarda koja je pronađena u Gradari čuva u Povijesnom muzeju u Torinu. Umanjene replike tih mletačkih topova izliveni su u čokoladi te predstavljaju još jednu poveznicu između ove dvije, općine.

Načelnici i svi sudionici ovog događaja su potom nazdravili pjenušcem, u ime svečanog potpisivanja povelje,te u ime dosadašnje i buduće suradnje i prijateljstva. Nakon toga razmijenili su prigodne darove. Gosti iz Gradare dobili su kao poklon svetvinčentsku placu u keramici s posvetom ovom značajnom događaju te bonsai maslinu u tradicionalnom istarskom suhozidu kao simbol mira i prijateljstva. Svetvinčenat je kao poklon dobio ulje na platnu s motivom dvorca Gradara te keramičke tanjure s motivima Paola i Francesce, ljubavnika iz Danteovog „Pakla“ koji su prema legendi živjeli u Gradari. Gradarski „Romeo i Julija“ i njihova tragična ljubavna priča postali su brand Gradare i nezaobilazni dio njihove turističke priče.

Nakon svečanog potpisivanja povelje i nazdravljanja uslijedio je zajednički ručak za sve sudionike.

Popodnevni dio programa bio je rezerviran, za još jednu bitnu poveznicu ovih dviju općina, a to su mali proizvođači i OPG-ovi Svetvinčenta i Gradare, koji su u Srednjovjekovnom tematikom parku Sanc. Michael predstavili svoje proizvode. na predstavljanju proizvoda mogli su se kušati i kupiti proizvodi savičenštine, maslinovo ulje, pršut i tradicionalni istarski suhomesnati proizvodi, maslinovo ulje, istarski smokvenjak, proizvodi od lavande, te tradicionalni talijanski recept od lješnjaka i karamele – Gradarino, brašno, tjestenina, slanutak i craft pivo, ali i proizvođači tradicionalnih kamina.

Osim mogućnosti kušanja i kupnje proizvoda, lokalni proizvođači i OPG-ovi dobili su i mogućnost razmjene iskustva i primjera dobre prakse, te mogućnost uspostavljanja kontakata za daljnju suradnju. Primjer čega je i poziv našim lokalnim vinarima da sudjeluju na najvećem festivalu vina u Gradari koji će se održati koncem kolovoza.

Posljednji dan gostovanja mještana Općine Gradara protekao je u razgledavanju znamenitosti Svetvinčenta, Kaštela Morosini – Grimani i crkvi koje se nalaze unutar samog mjesta.

Iskustva gostiju iz Gradare

Bratimljenje Općine Svetvinčenat i Općine Gradara

-Program-

Petak, 11.05.2018.:

15:00 – Dolazak talijanskih gostiju, doček gostiju na Placi

17:00 – Večera

19:00 – Predstava Povijesne Udruge Svetvinčenat

Subota, 12.05.2018.:

09:30 – 10:00 – Registracija sudionika

10:00 – 10:30 Sanvinčenat – Pozdravljanje gostiju i uvodne riječi načelnika –  Dalibor Macan i Filippo Gasperi.

10:30 -11:15 – Debata – Suočavanje s Euroskepticizmom , voditelji debate – Igor Macan i Federico Mammarella

12:00 -13:00 – Coffee break u loži

14:00 – svečano potpisivanje Povelje o Bratimljenju

14:15 – predstavljanje zajedničkog suvenira

15:00 – Ručak

17:00 –  Srednjovjekovni tematski park Sanc. Michael – drugi dio debate – OPG-ovi i mali proizvođači iz Općine Svetvinčenat i Općine Gradara

19:00 – Večera

Nedjelja,13.05.2018.:

10:00 – Svetvinčenat – razgledavanje znamenitosti, Kaštela Morosini – Grimani, Crkvi, Muzeja – Zbirka oružja Ferlin

12:00 – Pozdravi sudionika

13:00 – Povratak gostiju u Gradaru