Ministar branitelja Predrag Matić jeu utorak, 14. srpnja 2015. godine svečano uručio ugovore o sufinanciranju projekata rješavanja pristupačnosti objektima za osobe s invaliditetom predstavnicima jedinica lokalne i regionalne samouprave.

Ugovore su preuzeli predstavnici 17 jedinica lokalne i regionalne samouprave s područja cijele Hrvatske, a među njima je i Općina Svetvinčenat.
Zadružni dom u vlasništvu Općine Svetvinčenat trenutno nema prilagođene ulaze invalidnim osobama i osobama s posebnim potrebama. Budući da se u toj zgradi nalaze prostori javne namjene, mobilnim rampama rješio bi se problem ulaznih pragova.

Postavljanjem pristupne mobilne rampe na ulaz u poštanski ured, ulaz u maloprodajnu trgovinu i ulaze u prostorije zadružnog doma gdje se često održavaju manifestacije, omogućilo bi se aktivnije sudjelovanje  osoba s invaliditetom i osoba s posebnim potrebama u lokalnoj zajednici, a posjetiteljima s jednakim poteškoćama pojednostavio pristup ponudi mjesta.

U suradnji s udrugama osoba s invaliditetom Ministarstvo branitelja od 2004. godine provodi Projekt rješavanja pristupačnosti objektima osoba s invaliditetom. Pored građevinskih objekata javne namjene, u problem rješavanja pristupačnosti uključeni su i ostali sadržaji koje koriste osobe s invaliditetom u svakodnevnom životu kao što su prilagodba kupališta, gradskih bazena, kazališta, opremanje semafora zvučnom signalizacijom i ugradnja taktilnih polja upozorenja, upuštanje rubnjaka i prilagodba nogostupa na ulicama i raskršćima ulica, ugradnja dizala, prilagodba ulaznih prostora, sanitarnih čvorova, učionica i sl.

Posebna vrijednost Projekta je u činjenici da se njime već jedanaestu godinu zaredom prilagođavaju objekti javne namjene osobama s invaliditetom te se time doprinosi podizanju kvalitete života osoba s invaliditetom u Republici Hrvatskoj i njihovoj većoj samostalnosti. Svake godine s 1,5 milijun kuna sufinanciraju se zajednički projekti s lokalnom upravom i samoupravom te su do sada provedena 142 ovakva projekta, u 79 gradova i naselja, diljem Hrvatske.

Izvor:
https://branitelji.gov.hr/vijesti/sufinanciranje-projekata-rjesavanja-pristupacnosti-objektima-za-osobe-s-invaliditetom-1166/1166