Načelnik Općine Svetvinčenat Dalibor Macan i direktor tvrtke Diversitas IT sustavi d.o.o. Darian Škarica potpisali su danas Ugovor o multimedijalnom uređenju kaštela Morosini-Grimani u Svetvinčentu.

Ukupna vrijednost multimedijalnog uređenja 2. etaže palače kaštela Morosini-Grimani iznosi 1.173.750,00 kn (s PDV-om), od čega je 85% iznosa osigurano kroz bespovratna sredstva Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Obzirom na sve brži razvoj novih tehnologija, korištenje dodatnih tehnologija omogućuju veću atraktivnost samog lokaliteta, ali i interakciju s posjetiteljima kako bi se kvalitetnije interpretirali i prezentirali naša kulturna baština i odabrani sadržaji.

Temeljem izrađenih znanstveno stručnih podloga tijekom provedbe projekta KulTERRA, na 2. etaži kaštela Morosini-Grimani planirano je potpuno opremanje multimedijalnog centra u kojem će se kroz nove tehnologije i interpretaciju kulturne baštine uprizoriti život iz doba srednjeg vijeka vezano uz kaštel te obitelji koji su vladali njime kroz povijest.

Osim holograma, razviti će se i tehnologija 360 mapping, virtualna stvarnost, interaktivne zidne i podne projekcije, interaktivni stol, oživljeni portreti i slične tehnologije na kojima će biti prezentirane odabrane teme na temelju znanstveno stručnih podloga, a ideja je da se animacijom prikaže povijest, legende i događanja u kaštelu i oko njega.

Multimedijalna izložba temelji se na sagledavanju i interpretaciji ključnih povijesnih događaja u arhitektonskom i društvenom razvoju Kaštela, odnosno Savičente.  Krećući od najranijeg spomena lokaliteta u smislu naseljene cjeline, do vrhunca vlasti obitelji Morosini i Grimani koje Kaštel dovode do današnjeg izgleda, izložba će «malu istarsku povijest» smjestiti u širi društveno – politički europski kontekst.

Više informacija o projektu KulTERRA možete pročitati i na www.istriancastles.com!