Sredinom srpnja dobili smo vijest da je naš projekt „Eko park predškolske ustanove Balončić“ odabran za realizaciju između stotinjak prijava u sklopu programa  Zeleni pojas – natječaja za sufinanciranje projekata u području zaštite okoliša i prirode 2017. u organizaciji Ine – Industrije nafte, d.d. Ovaj se natječaj održava od 2014. godine, a ovogodišnji se natječaj po prvi puta odvijao online i prijave su se vršile isključivo preko Zeleni pojas web stranice (www.ina.hr/zelenipojas ).

Naš će projekt obuhvatiti sufinanciranje uređivanja dječjeg parka koji se nalazi u dvorištu Predškolske ustanove Balončić u Svetvinčentu. Park će se urediti sa klupama i stolicama, te ograditi vrt koji će se obogatiti novim autohtonim sortama biljaka. Postaviti će se kante za selektivno odlaganje otpada (papir, staklo, plastika). Tijekom cijele pedagoške godine provodit će se različite edukacije s ciljem da djeca nauče o koristima selektivnog odlaganja otpada, te načinu očuvanja prirode.

Aktivnostima koje će se sprovesti u sklopu našeg projekta poput farbanja klupa i stolica, ograđivanja vrta i obogaćivanja novim autohtonim sortama biljaka te postavljanjem kanti za selektivno odlaganje otpada omogućiti će se provedba edukacije za vrtićku djecu na temu zaštite okoliša, različitim načinima očuvanja prirode, selektivnog odlaganja otpada, recikliranja i ponovne upotrebe otpada koji se može iskoristiti.

Radovi na projektu započet će 09.10.2017, a završetak projekta očekuje se 01.05.2018.

Ravnateljica Predškolske ustanove Balončić Eliana Perković povodom početka realizacije projekta izjavila  je: „Iznimna nam je čast da je projekt Predškolske ustanove Balončić – „Eko park predškolske ustanove Balončić“ odabran za realizaciju između stotinjak prijava u sklopu programa  Zeleni pojas – natječaja za sufinanciranje projekata u području zaštite okoliša i prirode 2017. u organizaciji Ine – Industrije nafte, d.d.. Ovaj projekt osim samog uređenja parka i vrta te sadnju autohtonih sorti biljaka ima i edukativnu svrhu, što je vrlo bitno, da djeca još od najranijeg uzrasta  počinju učiti o zaštiti prirode i očuvanju okoliša te na koji način ona sama mogu doprinijeti istom. Ovim putem zahvaljujemo Ini, što je prepoznala ovaj projekt te ga podržala kako financijski tako i operativno kroz skori dolazak i volontersku akciju INA Kluba volontera.