Link na stranicu

Escape Castle Svetvinčenat nastao je suradnjom Općine Svetvinčenat i stručnjaka u tom području – Escape Room Enigmarium Ljubljana, a po uzoru na postojeće „escape room“ igre koje temelj pronalaze u računalnj igrici. Na ideju igrifikacije cijelog kaštela Morosini-Grimani došlo se slijedeći ideju novog doživljaja kaštela, ali i istarske povijesti. Ovakav projekt jedinstven je na području Hrvatske, ali i Slovenije.

Za razliku od klasičnih „escape room“ igri koje uključuju samo 1 prostoriju, Escape Castle Svetvinčenat u igru uključuje cijeli kaštel Morosini-Grimani: info punkt, sve 3 kule, tamnicu, oružarnicu i Tron – novouređenu prostoriju na temu srednjeg vijeka. Svaki od nabrojenih dijelova kaštela predstavlja jednu zagonetku, odnosno viteško iskušenje koje igrači moraju riješiti kako bi otkrili finalnu zagonetku – tajnu kamenog natpisa na zidu kaštela, a do koje dolaze izvlačenjem mača iz kamena. Igra je bazirana na savičentskoj legendi o nepoznatom vitezu, koji je 300 godina unazad pobijedivši na konjičkom turniru odbio podignuti vizir, time i otkriti identitet, te odjahao u nepoznato. Zapravo, postoji i povijesni zapis o tom događaju. Kroz igru se posjetitelji upoznaju i s legendom o posljednjoj spaljenoj istarskoj vještici Mari Radoslović, ali i o vampiru Jure Grandu. Tijekom ili nakon igre, posjetitelji mogu isprobavati srednjovjekovne sprave za mučenje, razgledati galeriju u kuli kaštela, kupiti suvenir ili uvjeriti se u impozantnost srednjovjekovnog oružja. Iako nema vremenskog ograničenja, timovima je u interesu igru proći čim prije da bi pronašli svoje mjesto na Grimanijevom zidu slavnih! Igre su logičke, ali zahtijevaju suradnju igrača, stoga je optimalan broj članova tima od 2-4 člana, iako to ne mora biti krajnji broj. Istovremeno može igrati više timova, stoga rezervacije igre nisu potrebne.

Cilj je da Escape Castle Svetvinčenat bude otvoren tijekom cijele godine i da omogućava zapošljavanje ljudi. Ciljno tržište je područje cijele države, ali i šire. Na jesen se namjerava krenuti sa grupama školaraca i promocijom igre kao idealne team building aktivnosti. Kroz ovih testnih mjesec dana rada, Escape Castle odigralo je više od 170 grupa, otprilike 700 ljudi, što je nevjerojatan uspjeh u kratko vrijeme.

Uz Escape Castle, nastoji se promovirati kaštel Morosini-Grimani kao filmska i koncertna lokacija, ali i lokacija za vjenčanja, budući da je ovdje već održano na desetke vjenčanih obreda. Pronalaženjem stalne funkcije kaštela, nadopunjuje se njegova uloga kulturnog dobra, čak štoviše, dobiva aktivnu ulogu u životu lokalnog stanovništva i „živi“ ukorak s vremenom.

Više informacija na: http://grimanicastle.com/

ključ