U povodu 96 godina od rođenja blaženog Miroslava Bulešića, u petak 13. svibnja u Svetvinčentu je svečano blagoslovljen veliki brončani kip blaženika. Blagoslovu je prethodilo misno slavlje koje je u svetvinčentskoj župnoj crkvi predvodio umirovljeni biskup Ivan Milovan. Na misi su se okupili načelnik Općine Svetvinčenat Dalibor Macan, autor kipa Anto Jurkić, rodbina blaženika te vjernici iz raznih djelova biskupije.

Blaženi Miroslav Bulešić, sin ovoga naroda i kraja, čije se relikvije štuju ovdje u oltaru ove župne crkve, čiji će lijepi kip ovdje u Svetvinčentu biti trajan podsjetnik i ohrabrenje za ustrajnost u dobru mnogima koji budu onom našom cestom prolazili, neka nam bude bliz svojim svetim zagovorom da našom cestom života sretno putujemo prema blaženome cilju koji je on već u punini postigao, zaključio je biskup Milovan.

U ime Općine kratko se zahvalio i načelnik Macan, a potom se kratkim osvrtom u ime autora okupljenima obratio i sin kipara Jurkića. Misno slavlje pjevanjem je animirao župni zbor pulske župe sv. Pavla pod ravnanjem dr. Andreja Angelinija.

Kip je dar pokojnog mons. Vjekoslava Milovana (1932. – 2015.), dijecezanskog postulatora i rimskog vicepostulatora koji je kip blaženika, čijoj je kauzi posvetio više desetljeća svog predanog rada, želio pokloniti svojoj i blaženikovoj rodnoj župi.