Delegacija Veleposlanstva Švicarske Konfederacije u Republici Hrvatskoj i veleposlanik NJ. E. Stefan Estermann, posjetili su u četvrtak, 28. rujna, Počasni konzulat Švicarske Konfederacije u Republici Hrvatskoj, u mjestu Smoljanci, gdje ih je dočekala gđa. Draženka Moll, počasna konzulica. Tom su prilikom posjetili i Svetvinčenat, sjedište Općine Svetvinčenat, gdje ih je načelnik Dalibor Macan, zajedno sa projektnim timom upoznao sa igrifikacijom kao inovativnim načinom očuvanja i valorizacije kulturno-povijesne baštine, koja je primijenjena na kaštelu Morosini Grimani. Igra Escape Castle Svetvinčenat, u prijevodu „Bijeg iz kaštela“ aktivna je od lanjskog srpnja, a već ju je odigralo na tisuće posjetitelja. Delegacija je razgovarala i o novom Centru za posjetitelje – Kući vještice Mare, koja također na inovativan način, kroz maping projekciju, te virtualnu i proširenu stvarnost, interpretira svetvinčentske legende. Službeno otvaranje Centra predviđeno je za listopad ove godine.

Prezentirani su projekti u realizaciji: KulTERRA – Revitalizacija istarskih kaštela Morosini – Grimani i Petrapilosa, vrijedan 22.594.779,13 kn, te KulTourSpirit, projekt revitalizacije istarske baštine nadahnut Inspirit doživljajima, vrijedan 6.794.662,50 kn, a osvrnuli su se i na ostale općinske aktivnosti.

Suradnja Općine Svetvinčenat i Veleposlanstva Švicarske Konfederacije mogla bi pridonijeti budućoj suradnji sa švicarskim sveučilištima turističkog menadžmenta, u vidu stipendiranja istarskih studenata.