U utorak, 12.12.2017.  svečano je otvorena nova turistička atrakcija Centar za posjetitelje – Kuća vještice Mare. Adaptacijom i opremanjem prostorije bivšeg matičnog ureda u vlasništvu Općine nastao je Centar za posjetitelje posvećen raznolikoj materijalnoj i nematerijalnoj kulturnoj baštini Općine Svetvinčenat, koja interpretirana suvremenim tehnologijama 3D mappingom, virtualnom i proširenom stvarnošću, čine dio novog i inovativnog koncepta turističke ponude destinacije.

Centar za posjetitelje, namijenjen je domaćim i inozemnim posjetiteljima, a smješten je na sjevernom ulazu u Svetvinčenat, u neposrednoj blizini glavnih parkirališta, te predstavlja lako pristupačnu točku pri dolasku i prvom susretu sa Svetvinčentom. Na samom ulazu u Centar nalazi se info tabla s povijesnim informacijama o Mari Radolović koja je u 17. stoljeću bila žrtva tortura nad “vješticama”, a kasnije nadahnuće za brojne legende, kao i za Kuću vještice Mare.

3D mapping dobrodošlicu iskazat će Vam upravo Mare, koja će Vas i vratiti u daleku prošlost. Nakon toga slijedi virtualno streličarstvo, koje će testirati Vaše viteške vještine, ali i pružiti povijesne informacije o davno održanoj alci, po kojoj je nastala legenda o nepoznatom konjaniku. Naočale za proširenu stvarnost vodit će Vas Svetvinčentom, u potrazi za izgubljenom opremom nepoznatog konjanika, tijekom koje ćete se susretati sa srednjovjekovnim likovima, ali i biti u mogućnosti zaviriti u portale u prošlost.

Ono po čemu je Svetvinčenat originalniji i drugačiji od ostalih središta u Istri je što može putovati kroz vrijeme, te predočiti posjetiteljima kako je ono nekada izgledalo u srednjem vijeku. Projekt sufinancira Ministarstvo turizma, Programom razvoja javne turističke infrastrukture u 2016. godini, u iznosu od 216 tisuća kuna. Općina Svetvinčenat, u prethodnih godinu dana, uložila je 516.406,66 kn, od čega u multimediju 393.250,00 kn.