Kad se u veljači 2016., nakon višemjesečnih priprema, prijavljivao projekt “KulTERRA”, malo je tko vjerovao da će Općina Svetvinčenat biti prepoznata u konkurenciji s velikim gradovima (Split, Šibenik, Virovitica). No, nakon 9 mjeseci mukotrpnog ocijenjivanja i pojašnjavanja elemenata projekta, došla je konačno i ta velika Odluka! 🙂

U ponedjeljak, 12. prosinca, u prostorijama Istarske županije, načelnik Općine Svetvinčenat, Dalibor Macan, te ministrica regionalnog razvoja i fondova EU, Gabrijela Žalac, potpisali su Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt KulTERRA, u iznosu od 22.594.779,13 kn, od čega je bespovratnih 85% – 19.204.801,29kn.

Integrirani razvojni program „KulTERRA – Revitalizacija istarskih kaštela Morosini – Grimani i Petrapilosa“ podrazumijeva ulaganja u kulturnu baštinu kroz integraciju različitih, ali povezanih aktivnosti, kako bi se unaprijedilo upravljanje kulturnim dobrima u Svetvinčentu i Buzetu, ali i kako bi se ona stavila u funkciju održivog kulturnog turizma.

Vodeći partner je Općina Svetvinčenat uz još 11 partnera iz privatnog i civilnog sektora.

PARTNERI na projektu su: TZ Istarske županije, TZ Općine Svetvinčenat, TZ Grada Buzeta, LAG Južne Istre, Etnografski muzej Istre, Zavičajni muzej Grada Buzeta, Povijesna udruga Kaštel, udruga Istra InSpirit, Vina Matošević d.o.o., MARIO – obrt za trgovinu i ugostiteljstvo i trgovačko društvo u vlasništvu Općine Svetvinčenat – Savičenta d.o.o.

Integriranim razvojnim programom KulTERRA – Revitalizacija istarskih kaštela Morosini-Grimani i Petrapilosa predviđena  je:

 1. Rekonstrukcija i uređenje te stavljanje u potpunu funkciju Kaštela Morosini-Grimini koja uključuje;
 • uređenje Izložbenog prostora «Kapetanova soba»
 • uređenje izložbenog prostora za prezentaciju tradicije i starih običaja vjenčanja u svrhu očuvanja nematerijalne kulturne baštine
 • Prostor za organiziranje raznih evenata (manifestacije, kongresi, sajmovi)
 • Suvenirnica
 • Prezentacijski centar –kušaona Središnje Istre
 1. Rekonstrukcija i uređenje te stavljanje u potpunu funkciju Kaštela Petrapilosa
 2. Razvoj kulturnih, edukativnih i prezentacijskih sadržaja unutar kaštela,
 3. Uspostava i postav zbirke oružja Ferlin unutar kaštela Morosini – Girmani,
 4. Prezentacijski centar autohtonih prehrambenih proizvoda – kušaona Središnje Istre unutar Kaštela Morosini – Grimani,
 5. Razvoj i prikaz tradicijskih pića (vina) vezanih uz kulturnu baštinu – pjenušavo vino Kunfini

Unutar Kaštela Morosini-Grimani u Svetvinčentu uspostaviti će se izložbeni prostor «Kapetanova soba» opremljen na način da prikaže nekadašnju prostoriju kapetana kaštela, zatim izložbeni prostor za prezentaciju tradicije i starih običaja vjenčanja u svrhu očuvanja nematerijalne kulturne baštine, prostor za organiziranje raznih evenata (manifestacije, kongresi, sajmovi), suvenirnica te prezentacijski centar –kušaona Središnje Istre.

Kao jednu od nezaobilaznih horizontalnih mjera ovog projekta valja istaknuti prilagođenost programa osobama s invaliditetom, posebice što je Svetvinčenat dobitnik nagrade Europske destinacije izvrsnosti 2013. godine na temu pristupačnog turizma. Organizirati će se obrazovanje turističkih vodiča posebno za osobe s invaliditetom (u invalidskim kolicima, slijepe, gluhe i nijeme) kako bi grupe koje čine osobe s invaliditetom bile adekvatno provedene i ugošćene u Unutrašnjoj Istri. Za slijepe osobe će se izraditi audio vodiči, taktilni tlocrti i fotografije za slijepe. Fotografije i promotivni materijali biti će izrađeni i na Brailleovom pismu te će oba objekta biti obilježena napisima na Brailleovom pismu.

U vidu ovog projekta kroz provedene aktivnosti i ostvarene rezultate očekuje se pozitivan ekonomski utjecaj na lokalno gospodarstvo kroz samozapošljavanje, jačanje kulturnih i drugih turističkih aktivnosti, povećane potražnje za robom i uslugama trećih subjekata kao posljedica povećanja posjetitelja, atraktivnost stranih ulaganja, sinergijskih učinaka na druge turističke atrakcije i destinacije u okruženju i slično.

Uz projekt KulTERRA, Općina Svetvinčenat je partner i na projektu KulTourSpirit – 6.794.662,50 kn, koji je sa Gradom Pazinom kao vodećim partnerom, postigao uspjeh na Javnom pozivu za grupu aktivnosti A. Njime će se pak izraditi konzervatorska podloga za svetvinčentsku jezgru, idejni i glavni izvedbeni projekti: partera renesansnog trga, trga kod groblja, partera šetnice, geodetsko situacijski nacrt jezgre i projekt svjetlosnih instalacija trga, lože i šetnice.

Čestitke načelniku Daliboru Macanu, cijelom projektnom timu Općine Svetvinčenat i suradnicima!

kastel