U Svetvinčentu je 19. lipnja, održana svečana sjednica Općine Svetvinčenat povodom Dana općine, koji se tradicionalno obilježava 24. lipnja, na dan sv. Ivana.

Prisutnima je riječi dobrodošlice uputio predsjednik Općinskog vijeća, Elvis Cetina, a plesnim nastupom svečanost je uveličao Plesni Studio Art Dance, i to njegove najmlađe članice iz Dječjeg vrtića Balončić u Svetvinčentu.

Načelnik Dalibor Macan iskoristio je priliku da se zahvali svima na dolasku i pritom da čestita svim laureatima odnosno dobitnicima priznanja od strane Općine Svetvinčenat.

Za izniman doprinos i promicanje Općine Svetvinčenat, te dugodišnje aktivno djelovanje na području sporta povelja je pripala Slađanu Folu. Općinsko vijeće Općine Svetvinčenat dodijelilo je povelju i Branku Dajčiću, gospodarstveniku i poduzetniku za izniman doprinos gospodarskom razvoju i promicanje Općine Svetvinčenat na gospodarskom i društvenom području. Za izniman doprinos gospodarskom razvoju i promicanje Općine Svetvinčenat na gospodarskom i društvenom području, povelja je dodijeljena i Centru vozila Hrvatska. Općinsko vijeće Općine Svetvinčenat dodijelilo je povelju Kampanjoli d.o.o., za promociju Svetvinčenta na poljoprivrednom, gospodarskom i turističkom području. Za dugogodišnju potporu u promicanju Općine Svetvinčenat na svim područjima, priznanje je pripalo i Glasu Istre, dok je povelju za visoka dostignuća i promicanje Općine Svetvinčenat na društvenom području i promicanje općine na nacionalnoj i međunarodnoj razini, nagrada pripala i Feruči Lazariću.

Prisutnima su se obratili i Predstojnik Ureda državne uprave – Draženko Janjušević, Zamjenica Župana Istarske županije – Sandra Čakić Kuhar, te saborski zastupnik i Predsjednik SDP-a Hrvatske Davor Bernardić.

Općina Svetvinčenat nastala je nakon parlamentarnih izbora 1993.g., a u proteklih 24 godine napravljen je veliki  pomak u svekolikom razvoju općine; na gospodarskom, turističkom i komunalno-infrastrukturnom planu, što je zasluga svih članova Vijeća od njegovog osnutka, svih članova Poglavarstava, svih djelatnika općinske uprave, ali i mještana, koji su zajedničkim radom i voljom, doprinijeli tome da Općina Svetvinčenat postane jedna od najprepoznatljivijih općina središnje Istre.

Općina Svetvinčenat, ukupne površine od 79,74 km2, prema podacima iz Popisa stanovništva iz 2011. g. broji 2.202 stanovnika. Općinu čini područje devetnaest statističkih naselja koje se sastoji od četrdeset i pet naselja.

Danas je Svetvinčenat središte kojeg gosti rado posjećuju. Starogradska jezgra postala je centar okupljanja mještana općine i sve većeg broja posjetitelja. To je postignuto razvojem kulturnih, turističkih, ugostiteljskih, trgovačkih, zdravstvenih, administrativnih i zabavnih sadržaja, što potvrđuje i konstantno povećanje broja noćenja na području općine, ali i deseci tisuća posjetitelja koji svake godine posjećuju brojne manifestacije.

Općina trenutno provodi i aktivno sudjeluje u 4 europska projekta, a kao najznačajniji zasigurno je „KulTERRA – Revitalizacija istarskih kaštela Morosini – Grimani i Petrapilosa“. Projektom “KulTourSpirit – Revitalizacija kulturne baštine putem Inspirit iskustva”, koji je pri samom završetku provedbe, uspješno se pripremio čitav niz projektne dokumentacije potrebne za prijavu na buduće natječaje strukturnih fondova. Investicijski i vrlo zahtjevan projekt, je i Rekonstrukcija nerazvrstane ceste Cukrići-Čabrunići-Stanica Čabrunići kojeg 100% financira Europska, a u provedbi je i EU projekt Energetske obnove zgrade Dječjeg vrtića Balončić u Svetvinčentu.

Tu je još i niz ostalih projekata: od izrade Strategije razvoja poljoprivrede, projekt bratimljenja naše Općine s Općinom Gradara, sudjelovanje u projektu “Poduzetnički inkubator Barban”, projekti Ministarstva kulture, zatim 2. faza uređenja Centra za posjetitelje – Kuće vještice Mare, Ministarstva turizma, prijava na ITU mehanizam, izrada projektne dokumentacije za projekt dogradnje škole i izgradnje sportske školske dvorane, i još mnogo komunalnih projekata.

Ovim putem još jednom, svim mještanima čestitamo Dan Općine Svetvinčenat!