obavijesti

Dana 21. lipnja 2021. godine, održana je Svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Svetvinčenat u dvorištu kaštela Morosini – Grimani u Svetvinčentu. Prisutnima su se prigodnim govorom obratili novoizabrani načelnik Dean Perković i Predsjednik Općinskog vijeća Dražen Stanić. Podnijelo se izvješće učinjenih i planiranih aktivnosti Općine.

Ono na što je Općina izuzetno ponosna zasigurno je završetak najvećeg kapitalnog projekta u njenoj povijesti; Obnova kaštela Morosini Grimani, koji je otvoren sredinom srpnja prošle godine sa mnoštvo aktivnosti i sadržaja u kojima posjetitelji mogu svakodnevno uživati i istraživati povijest mjesta i Savičente. Projekt vrijedan preko 24 milijuna kn udahnuo je novi život u kulturno dobro i omogućio novi kulturni i ekonomski zamah za zajednicu općine koji će zasigurno ostaviti upečatljiv trag na povijest Svetvinčenta te time dugoročno utjecati na samu turističku ponudu i jačanje vrijednosti kulturne baštine kojom se Savičenta ponosi.

Mnoštvo je još kvalitetnih projekata koji su se provodili.

Projekt Nevidljiva Savičenta – prevođenje tradicije u suvremenu kulturu iz Poziva kultura u centru Europskog socijalnog fonda vrijednosti 2 milijuna i 270 tis kn. Cilj projekta je bilo educiranje članova partnerskih organizacija koji su sudjelovali na projektu, formiranje Vijeća za kulturu, te obogaćivanje kulturnog programa na području Općine. Načelnik se tom prigodom zahvalio udrugama Šikuti Machine, Povijesnoj udruzi Kaštel, Zagrebačkom plesnom ansamblu, Apoteki te Avanti! koje su sudjelovale na projektu.

Putem Programa ruralnog razvoja, Mjere 7.1. odobrena je i izrađena Strategija razvoja poljoprivrede 2020. – 2025., strateškog dokumenta s jasnim provedbenim koracima u definiranoj viziji razvoja poljoprivrede na području Općine Savičenta. Spomenuta je i korigirana cijena vode za poljoprivrednike, čime se omogućila njihova konkurentnost na tržištu.

„Sinergijom do zapošljavanja“, zajednički projekt Eurokonzaltinga, Ustanove za cjeloživotno učenje Magistra te Općine Ližnjan, Svetvinčenat, Barban i Marčana, gdje su se kroz program Operativni ljudski potencijali ishodila bespovratna sredstva financirana od strane europske unije, u svrhu osposobljavanja nezaposlenih ranjivih skupina na području Istarske županije. Projektom su nastala tri ciljana programa kroz koja su osposobljeni polaznici za rad u deficitarnim zanimanjima te brže zapošljavanje, a to su Voditelj poljoprivredno-turističkog imanja, Održavanje kuća za odmor i apartmana i Biciklistički vodič.

Razvoj širokopojasnog interneta i WiFi4EU. Nositelja projekta je Grad Rovinj a obuhvaća 9.366 korisnika. Tijekom ove godine općinu očekuje početak realizacije navedenog projekta, razvoj širokopojasne mreže optičkog interneta čime će se podići standard i kvaliteta života u svim segmentima. Do tad, iskoristio se vaučer Europske komisije u iznosu od 15.000€ i uspostavljeno je 12 besplatnih WiFi pristupnih točaka diljem naselja Svetvinčenat, na najfrekventnijim lokacijama za mještane i goste općine.

U veljači 2020. godine započela je provedba projekta „Revitalizacija područja zaštićene renesansne jezgre Općine Svetvinčenat“ čija vrijednost iznosi nešto više od 3 milijuna i 300 tis kuna, od čega je 2 milijuna i 750 tis kn  osigurano bespovratnim sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Projektom će se multimedijalno opremiti gradska Loža, izvesti građevinski zahvat uređenja partera šetnice duž zapadne strane glavne ulice te postaviti dekorativna i javna rasvjeta na renesansnom trgu i šetnici oko Žlinje. Načelnik se zahvalio Gradu Puli na  prepoznavanju kulturnog potencijala i mogućnosti korištenja ITU mehanizma. Početak građevinskih radova očekuje se nakon ljetnih mjeseci.

Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Općini Svetvinčenat odobrila je 111.592,50 kuna za projekt uređenja dječjeg igrališta u Svetvinčentu. Ukupna vrijednost projekta iznosi 150.000,00 kuna od čega će 75% iznosa biti sufinancirano iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj. Postojeća dječja igrala zamijenit će se novim polivalentnim igralima te će se postaviti pripadajuća antistres podloga kako bi dječja igra bila što bezbrižnija.

U suradnji s komunalnim poduzećima i relevantnim ustanovama provedeno je niz radova na komunalnoj infrastrukturi što u konačnici donosi preko 4 km nove elektronaponske mreže u suradnji s HEP-om u naseljima Smoljanci, Salambati, Rapanji, Krase i Svetvinčenat, novih i rekonstruiranih 1,1 km vodovodne mreže u suradnji sa Vodovodom Pula i Hrvatskim vodama u naseljima Boškari, Štokovci, Svetvinčenat i Smoljanci, te oko 2 km novoasfaltiranih cesta u suradnji sa ŽUC-om i vlastitim sredstvima u Pajkovićima, Bokordićima, Bibićima, Svetvinčentu, te Smoljancima.

Vršila su se daljnja ulaganja i u proširenje mreže javne rasvjete. U protekle 3 godine uz zamjenu 700 postojećih rasvjetnih tijela modernom LED rasvjetom, postavljeno je dodatnih 55 rasvjetnih tijela diljem općine.

Uređeno je i sanirano preko 10 kilometara šumskih i poljskih puteva za potrebe poljoprivrednika, rekreativaca i turista, te se iskoristila prilika i zahvalilo se susjednim Gradu Vodnjanu i Općini Bale što se određene dionice zajednički uredilo.

Redovito se izvode radovi na društvenim domovima i starim školskim zgradama.

Naglašena je suradnja s Turističkom zajednicom i Odjelom za turizam Istarske županije. Postavile su se e-bike punionice, tematski uredila autobusna stajališta, te organizirali sa partnerima filmske večeri, susrete i kulturne nastupe, naravno u skladu s dozvoljenim epidemiološkim mjerama. Sve navedeno doprinijelo je i zadovoljavajućim turističkim rezultatima od 70% ostvarenih dolazaka i 68% noćenja od rekordne 2019. godine.

Koncem travnja potpisano je Pismo namjere između Istarske županije i Općine Svetvinčenat o zajedničkoj realizaciji projekta dogradnje i rekonstrukcije Osnovne škole Svetvinčenat, što predstavlja ključni projekt u narednom periodu za našu zajednicu, jer će se time pružiti  mogućnost jednosmjenskog rada za učenike, ali i stvoriti preduvjeti za podizanje kvalitete rada u školi, a samim time i bolji životni standard mladim obiteljima.

Kako je briga o djeci i mladima na vrhu prioriteta u narednom mandatu, dovršava se projektna dokumentacija za izgradnju sportske dvorane, spremna za apliciranje na dostupne EU fondove.

Svjesni ograničenih fiskalnih kapaciteta male općine, pravovremeno se okrenulo dostupnim EU fondovima te se za razdoblje 2017.-2019. povuklo najviše sredstava „per capita“ od svih općina u Republici Hrvatskoj.

Uzvanicima se obratio i župan Istarske županije, gospodin Boris Miletić. „Istra je danas na naslovnici 6 magazina u Austriji i Njemačkoj kao sigurna turistička regija, a Svetvinčenat je dao svoj obol razvoju turizma u Istri.“ Čestitao je na svemu što je Općina Svetvinčenat postigla, poput uspješnog EU projekta revitalizacije kaštela Morosini – Grimani. „U razdoblju pred nama Županija i Općina će zajednički realizirati projekt dogradnje i rekonstrukcije osnovne škole“.

Na svečanosti su podijeljena i priznanja laureatima. Općina Svetvinčenat dodjelila je 3 povelje vrijednim poduzetnicima Općine Svetvinčenat za dugogodišnje djelovanje na području gospodarstva i poduzetništva, donatorima i sponzorima mnogih sportskih i humanitarnih događanja, i jednim od pokretača jačanja uslužnog gospodarstva na našem području.

Povelja je dodijeljena Obrtu GREDER, Jednom od prvih privatnih poduzetnika na području Općine Svetvinčenat, obrt koji je 1994 godine otvorio Miroslav Peršić kupnjom prvog građevinskog stroja Greder te je sa svojim sinovima Veljkom i Nenadom Peršićem koji danas vode obrt, marljivo gradio obiteljski posao. Ove godine u svibnju obilježii su 27 godina neprekidnog postojanja obrta. Braća Veljko i Nenad Peršić povelju su primili zajedno, čime su nam ukazali na snagu i zajedništvo obitelji Peršić.

Druga povelja pripala je Obrtu GRAFIKA iz Režanci, također jednom od prvih privatnih poduzetnika na području Općine Svetvinčenat. Tiskaru su velikim entuzijazmom otvorili braća Igor i Branko Petrović 1995. godine, a osim tiskare organizatori su i brojnih rekreativnih biciklijada.

Nešto ranije, 1989. godine Mario Ferlin otvorio je svoju prvu trgovinu prehranom u Savičenti i tako započeo svoj radni vijek koji traje i danas. Vlasnik je ugostiteljsko trgovačkog obrta MARIO te strastveni kolekcionar zbirke starog oružja „Ferlin“ koja danas krasi palaču kaštela Morosini – Grimani.

Za osobiti doprinos u zaštiti i očuvanju kulturne baštine Općine Svetvinčenat, povelje su dodijeljene Vjekoslavu Gašparoviću zbog aktivnog sudjelovanja u procesu obnove kaštela Morosini – Grimani, izradi Glavnog i izvedbenog projekta rekonstrukcije palače kaštela, kao i ostalih projekata poput uređenja ophoda, dvorišta, sata na kvadratnoj kuli i ostalim spomenicima.

Za osobiti doprinos u zaštiti i očuvanju kultune baštine Općine Svetvinčenat, povelja je dodijeljena i Sandri Čelić Višnjić, nedležnoj konzervatorici za područje Općine Svetvinčenat. Njeno znanje i želja da se sačuva ono najvrijednije čime se Svetvinčenat ponosi, rezultirala je brojnim uspješnim i realiziranim projektima u području zaštite kulturne baštine na našem području a aktivno je sudjelovala i u procesu obnove kaštela Morosini – Grimani.

Poseban osvrt i zahvale bile su usmjerene na prijašnjeg načelnika Dalibora Macana, koji je 16 godina uspješno vodio općinu, čovjeka koji je spajao i gradio, čovjeka koji je nadišao sve stranačke politike i kome je interes zajednice bio na prvom mjestu.

„Iako je protekla godina bila izazovna u svim segmentima društva, nije se posustajalo. Zajednički trud, rad, usmjerenost na ciljeve, ali najviše ljubav i strast prema Savičenti, ono je što je obilježilo rad u proteklom razdoblju.“, zaključio je načelnik Dean Perković.