Poštovani,

sredinom mjeseca srpnja u Svetvinčentu se okupi veliki broj proizvođača sira iz Istre i šire regije. Ove godine, na četvrtom Festivalu sira koji organizira Zadruga dva roga, bit će u Kaštelu negdje oko 20 proizvođača raznih sireva. Možemo reći da je i ovaj Festival međunarodnog karaktera jer su gosti proizvođači sira iz Slovenije.

Istra će se predstaviti s najviše proizvođača, ukupno 11 s raznim vrstama sira. Ostali proizvođači koji donose svoje delicije dolaze iz Slavonije, Dalmacije, Karlovačke županije i 3 proizvođača sira iz Slovenije.

Priča o siru, izlagači sa sirevima, u Svetvinčentu smještena je unutar zidina Kaštela, a vrata Kaštela otvorena su za ljubitelje sira oba dana od 19 do 24 sata.

Tijekom dva dana, Svetvinčenat nudi još nekoliko programa koji mogu privući raznoliku publiku, od gastro nomada koji će doći isljučivo zbog sireva i degustacije istih, do onih zanimljivih i autohtonih priča koje vam možemo također ponuditi.

Lokalna akcijska grupa (LAG) južna Istra održat će predstavljanje LAG-a te programe i aktivnosti koje LAG nudi.

Na Mrkatu istrijanskega dela na Placi ispred Kaštela moći ćete doživjeti skok u prošlost. Desetak štandova prikazivat će kako su nekad radili kovači, stolari, izradu domaće tjestenine, klesari… Svi će oni ponovo oživjeti stare slike i vještine zanata iz davnina. Bit će u ponudi i proizvoda koji su izrađeni od kamena, maslinovog drva, domaćih proizvoda kao što je med, lavanda, maslinovo ulje, domaće rakije i drugih.

Na veselje dječice i odraslih koji su zadržali dijete u sebi, očekuje se i 16. Naj koza – manifestacija koja se održava svaku godinu u Žlinji “zad Kaštela”.

Organizator je Turistička zajednica Općine Svetvinčenat, a pokrovitelj manifestacije Općina Svetvinčenat. Manifestacija je nastala zbog želje i namjere promocije domaće istarske koze te da se animira i promovira ulaganje u stočarstvo Istre.

Tradicionalna manifestacije najsigurnije privlači posjetitelje željne da vide nešto drugačije i originalno, što Naj koza zasigurno i je.

Ovom prigodom vas pozivamo na službeno otovrenje Festivala sira u petak, u 19 sati ispred Kaštela u Svetvinčentu.

Lijepi pozdrav i vidimo se u Svetvinčentu!

Organizator: Zadruga dva roga
Suorganizatori: Općina Svetvinčenat, Turistička zajednica Općine Svetvinčenat i Lokalna akcijska grupa “Južna Istra”
Pokrovitelj: Istarska županija
Medijski pokrovitelji: HRT Radio Pula, La Voce del Popolo, Regional Express, Radio Istra i Soundset radio

4_Festival sira dizajn-11