Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost 30. travnja 2015. raspisao je Javni poziv za sufinanciranje energetske obnove postojećih obiteljskih kuća. Moguće je financiranje slijedećih mjera:

A. Mjere energetske učinkovitosti (moguće je ostvariti sufinanciranje jedne, dvije ili sve tri mjere energetske učinkovitosti)

  • zamjena vanjske stolarije (koeficijenta prolaska topline ≤1,4 za komplet i ≤1,1 za staklo za kontinentalnu Hrvatsku te ≤1,6 za komplet i ≤1,1 za staklo za primorsku Hrvatsku)
  • povećanje toplinske zaštite vanjske ovojnice na koeficijent prolaska topline U(W/m2K): ≤0,20 za kontinentalnu Hrvatsku (≤0,25 za primorsku Hrvatsku) za krov, strop i pod grijanog prostora (Θi>18 ⁰C) prema vanjskom ili negrijanom prostoru (podrumu, garaži); 0,25 za kontinentalnu Hrvatsku (≤0,40 za primorsku Hrvatsku) za vanjski zid grijanog prostora; ≤0,25 za kontinentalnu Hrvatsku (≤0,45 za primorsku Hrvatsku) za pod prema tlu i ukopane dijelove grijanog prostora
  • ugradnja novog sustava s plinskim kondenzacijskim kotlom za povećanje energetske učinkovitosti sustava grijanja

B. Korištenje obnovljivih izvora energije (moguće je ostvariti sufinanciranje jedne mjere obnovljivih izvora energije)

  • ugradnja sustava sa sunčanim toplinskim pretvaračima (kolektori) za grijanje potrošne vode ili potrošne vode i prostora stupnja korisnog djelovanja najmanje 70%
  • ugradnja sustava s kotlom na drvnu sječku/pelete ili pirolitičkim kotlom na drva stupnja korisnog djelovanja najmanje 85%,
  • ugradnja sustava s dizalicom topline za grijanje potrošne vode i/ili prostora ili za grijanje i hlađenje A energetske klase (prema Eurovent Energy Efficiency Classification): zrak-voda (COP≥3,2, EER≥3,1), voda-voda i zemlja-voda (COP≥4,45, EER≥5,05) uz GWP≤ 2150.
  • ugradnja sustava s fotonaponskim pretvaračima (modulima) za proizvodnju električne energije stupnja korisnog djelovanja najmanje 15%, u samostalnom ili mrežnom radu

IZMJENE Programa Vlade s obzirom na prošlogodišnji Javni poziv:

1) OMOGUĆENA PRIJAVA SVIM GRAĐANIMA
Građani se od 2015. godine za sufinanciranje prijavljuju direktno u Fond
2) OBUHVAĆEN VEĆI BROJ KUĆA
Izmijenjena je definicija obiteljske kuće u Programu, što je osiguralo sudjelovanje kućama građevinske bruto površine do 600m2 ili s maksimalno 3 stambene jedinice. Ovaj poziv se ne odnosi na zgrade koje imaju upravitelja sukladno prema Zakonu o vlasništvu. Isključivo za sufinanciranje povećanja toplinske zaštite ovojnice se mogu prijaviti i kuće koje nemaju izvedenu fasadu, a koje su izgrađene prije 21. lipnja 2011. godine.
3) POJEDNOSTAVLJENA POTREBNA DOKUMENTACIJA I PRIJAVA
Izmijenjen je Pravilnik o jednostavnim i drugim građevinama i radovima („Narodne novine“ broj 79/14.), kako za radove obnove ne bi bila potrebna izrada glavnog projekta. Umjesto glavnog projekta je uz prijavu potrebno dostaviti potvrdu o provedenom prvom energetskom pregledu, čime se u program uključuju energetski certifikatori. Međutim, to se ne odnosi na projekte ugradnje sustava s fotonaponski pretvaračima – za njih je i dalje potrebno dostaviti glavni projekt s troškovnikom.

Cijeli poziv s pratećom dokumentacijom kao i listu energetskih certifikatora koji izrađuju inicijalni pregled kuće prije podnošenja prijave Fondu, pogledajte na slijedećem linku:

http://www.fzoeu.hr/hrv/index.asp?s=enobnovakuca

Više informacija možete zatražiti i na:

  • besplatni info telefon 0800 200 170 (radnim dannom od 9-15 sati)
  • e-mailom na obiteljske-kuce@fzoeu.hr
  • direktno u Općini Svetvinčenat, tel.: 052 560 016 ili e-mailom na matea.sankovic@svetvincenat.hr