Mediteranski plesni centar je nakon zimske pauze krenuo sa svojim rezidencijalnim programom. Prije 6 dana stigao nam je u goste Milan Tomášik, umjetnik koji u Svetvinčentu nije prvi put. Sudjelovao je dvaput na Festivalu plesa i neverbalnog kazališta. Predstavio nam se predstavom Within 2006. godine i zatim 2012. predstavom Off-beat na koje se i nastavlja njegov sadašnji rad. Još se jednom Tomášiku Svetvinčenat našao na umjetničkoj karti. U sklopu rezidencijalnog programa boravio je ovdje 2014. s još pet umjetnika radeći na novoj predstavi.

Milan Tomášik, rođeni Slovak, trenutno živi i radi u Sloveniji. Osim plesačkog, Tomášik ima i bogato predavačko iskustvo, suosnivač je i aktivni član Les SlovaKs Dance Collectivea čije je sjedište Bruxelles, osnivač je i član plesne skupine Milan Tomášik & Co. koja djeluje od 2014. godine i s kojom je u MPC-u radio na predstavi Hunting Season.

SOLO 2016 koncipiran je kao treći dio Tomášikove solističke trilogije u kojoj nakon poigravanja suptilnim doživljajima svjetla, pokreta i zvuka u Withinu te raskošnog baroknog pristupa glazbi, sceni, kostimu i pokretu u Off-Beatu, Tomášik se posvećuje četvrtoj dimenziji stvarnosti i plesa, vremenu. U ovoj ga predstavi u nastajanju želi zaustaviti, na neki način prikazati pokret unutar tijela u mirovanju. Premijera je dogovorena u listopadu u Ljubljani, a svoj rad u nastajanju će Milan Tomášik predstaviti danas, 10. lipnja u 20 sati, u Mediteranskom plesnom centru u Svetvinčentu.

 

Milan