Danas je u Svetvinčentu održan sastanak projektnih partnera projekta KulTERRA na kojem su, osim predstavnika partnerskih institucija, sudjelovali i predstavnici Studija za vizualne komunikacije TUMPIĆ/PRENC, pružatelji usluge vanjske tehničke i savjetodavne pomoći rada kreativnih grupa zamišljenih projektom čiji rad započinje u siječnju 2018.godine.

Kako bi se unaprijedilo upravljanje kulturnim dobrima u Svetvinčentu i Buzetu te isti stavili u funkciju održivog kulturnog turizma, kroz projektne aktivnosti i rad kreativnih grupa očekuje se osmišljavanje novih suvenira i proizvoda inspiriranih kulturnom baštinom poput slikovnica, igri i ostalih proizvoda za djecu razrađenih na temelju tradicijskih vjerovanja u natprirodna bića kao i raznih suvenira inspiriranih poviješću stvarnih ličnosti. Osim suvenira konceptualno će se osmisliti i razne priredbe, uprizorenja i manifestacije oživljene povijesti (living history) te će se konceptualno razviti novi turistički proizvodi: vino, kušaona, usluge turističke interpretacije, organiziranje Room Escape Game-a, kongresi, projekcije, sajmovi.

Upravo kreativne grupe koje sačinjavaju predstavnici partnerskih institucija iz javnog, privatnog i civilnog sektora, svojim iskustvom će doprinijeti raznovrsnosti kulturno-turističkih programa i proizvoda i time osigurati kvalitetu u osmišljavanju i konceptualizaciji.

Osim rada kreativnih grupa koje započinju kroz mjesec dana s jasnim planom osmišljavanja novih turističkih proizvoda i suvenira inspiriranih poviješću ovih dvaju kaštela, u tijeku je otvoreni postupak javne nabave za radove rekonstrukcije kaštela Morosini-Grimani u Svetvinčentu, a uskoro se očekuje i objavljivanje natječaja za radove na rekonstrukciji kaštela Petrapilosa kraj Buzeta.

Predviđeno trajanje same obnove, odnosno radova rekonstrukcije oba kaštela je 14 mjeseci, a cjelokupni projekt KulTERRA mora biti dovršen do 01. lipnja 2019. godine.

Više o projektu KulTERRA možete pročitati i na: http://svetvincenat.hr/kulterra/