Svetvinčenat je u četvrtak, 13. kolovoza 2015. godine posjetio počasni konzul Republike Hrvatske u Poljskoj i Predsjednik Gospodarske komore Rybnik g. Andrzej Zylak gdje je na prijemu kod Načelnika Općine Svetvinčenat Dalibora Macana razgovarao o razvoju i međusobnoj suradnji između Republike Hrvatske i Republike Poljske.

Načelnik Općine Svetvinčenat g. Zylaku i ostalim prisutnima prezentirao je projekte od važnosti za sveukupni razvoj Općine Svetvinčenat poput obnove palače kaštela Morosini-Grimani, revitalizacije trga, nadogradnje vrtića i izgradnje školske sportske dvorane te projekte komunalne infrastrukture.

Sagledavajući širu sliku društvenog i gospodarskog razvoja obje države, istaknuta je važnost povlačenja bespovratnih sredstava Europske Unije kojima će se poticati obnova kulturne baštine, razvoj turizma, ali i malog i srednjeg poduzetništva.

G. Zylak izrazio je spremnost da se uključi te pomogne u pronalasku mogućih projektnih partnera s kojima bi Općina Svetvinčenat u bližoj budućnosti mogla sklopiti Sporazum o partnerstvu te zajednički aplicirati projekte na dostupne EU fondove. Dugogodišnje iskustvo Republike Poljske kao najuspješnije države u povlačenju bespovratnih sredstava, razmjena iskustva od iznimne je važnosti za Općinu Svetvinčenat u njenom daljnjem razvoju, radu na europskim projektima i za dobrobit svih stanovnika.

Zajedničkom sastanku sa počasnim konzulom RH u Republici Poljskoj prisustvovali su predsjednica Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Pula Jasna Jaklin Majetić, Načelnik Općine Svetvinčenat Dalibor Macan, Direktor ureda Turističke Zajednice Općine Svetvinčenat Dean Pustijanac te počasna konzulica RH Švicarske Konfederacije Draženka Moll.

Razgovor o međusobnoj gospodarskoj i turističkoj suradnji sa Republikom Poljskom održan je u nedavno obnovljenom izložbenom prostoru Grimanijev tron unutar kaštela Morosini-Grimani te su gosti pritom imali priliku pogledati izložbu replika srednjovjekovnog oružja te prisustvovati predstavi „Vještica Mare“ u organizaciji IstraInspirita.

11